بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

6.11.10

Tutorial |minta selalu-vector



Assalamualaikum..
tutorial kali ini ialah cara nak buat vector dari gambar jpeg. 
beza vector dan jpeg biasa ialah vector berasaskan kepada shape yang bila zoom in tidak akan blur dan pecah, hasilnya lebih sharp dan cantik.(bila siap save jpeg dah x jadi vector dah ^^) 
antara tool yang penting untuk dikuasai ialah pen tool dan nak pandai guna pen tool ni kena mujahadah yang tinggi dan try and error! asalkan ada kemahuan mesti boleh pandai punya kan..

baiklah kita tengok hasil dulu: 




tutorialnya:


tekan dan save (maaf saiz agak besar)

wa akhiran download wallpaper sini

3 comments:

DilaFAS berkata...

kalau saya men-tracing gambau org biasanya ada masalah kat tone warna kulit n bayang hidung + mulut =..=

Thahar berkata...

yup. bgi tips sikit. lagi2 bahagian muka. lagi masalah kalau gambar pulak tak sharp. susah nk trace.. =(

nuraini berkata...

bismillah..salam ana amik gambar wat profil fb.

 

Followers